Hoe blijf je gelukkig met elkaar

Zo net na Valentijnsdag is het tijd voor een artikel over, jawel: Relaties! Hoe blijf je gelukkig met elkaar? Dat is een vraag die mensen zichzelf vaak stellen. En helaas eindigen ook veel (lange) relaties tegenwoordig toch nog. Wil je weten hoe je dat nu kunt voorkomen? Lees dan snel verder!

1.     De ander is niet verantwoordelijk voor jouw geluk

We vallen gelijk maar met de deur in huis met één van de belangrijkste voorwaarden voor een goede relatie. De ander is NIET verantwoordelijk voor jouw geluk! Ook al vinden we vaak van wel. Toch is het niet zo.

Voor een goede relatie is het belangrijk om tevreden te zijn met jezelf. Met wie jij bent. Met hoe jij bent. Aan eventuele onzekerheid werken dus, is eigenlijk de sleutel voor een goede relatie.

Want als je de ander verantwoordelijk stelt voor jouw geluk, maar er gebeurt iets waardoor die ander er – om wat voor reden dan ook – niet meer is, wat dan? Word je dan diep ongelukkig?

Als je niet tevreden bent met jezelf, ga dan eens na waar dat door komt. Vind je jezelf niet aardig? Of niet mooi genoeg? Aan het eerste kan je werken, het tweede is niet belangrijk. 😉 Kom af van je onzekerheid en je relatie wordt een stuk beter!

2.     Een relatie is niet altijd rozengeur of maneschijn

In films zijn relaties perfect. En we hebben zelf vaak ook dat beeld is ons hoofd. Niet gek dat we vaak bedrogen uitkomen.

Het is voor sommige mensen lastig te accepteren, maar een relatie ís gewoon niet altijd alleen maar leuk. Er zijn soms dingen die minder leuk zijn.

Misschien heeft je partner wel trekjes waar jij de kriebels van krijgt. Of vind je je schoonfamilie helemaal niet aardig. Soms moet je dingen doen die je eigenlijk liever niet doet.

Hoe dan ook: Vergeet de clichés van ‘de perfecte relatie’. Een relatie zonder ergernissen, waar nooit iets fout gaat.. Helaas, die bestaat niet.

3.     Communiceren is key

Dit is vaak een beetje een vrouwendingetje. We voelen ons rot en verwachten dat onze partner dit haarfijn aanvoelt. Als dat dan niet gebeurt kunnen we ons daar behoorlijk over opwinden. Bij de vraag, hoe blijf je gelukkig met elkaar, is communiceren wel één van de belangrijkste elementen.

Maar elkaar aanvoelen zonder woorden – in de meeste relaties is dat niet het geval.

Geef dus de volgende keer dat er weer zoiets voorkomt niet je partner de schuld, maar jezelf. Kon je partner er echt zoveel aan doen dat hij of zij geen rekening hield met jouw gevoelens? Of had jij niet verteld hoe je je voelde en kon je partner dat dus ook gewoon niet weten?

Voel je je niet fijn? Heeft de ander iets gedaan wat je niet leuk vond? Communiceer! En dan wel op een vriendelijke manier natuurlijk.

Als ik bijvoorbeeld moe ben, kan ik best wel snel snauwen. Daarom zeg ik het nu gelijk maar als mijn man thuis komt. Dan kan hij er rekening mee houden en neemt het (hopelijk) niet al te persoonlijk als ik wat kattig doe. Toch wel fijn!

4.     Koester de fijne momenten

Geniet van de fijne momenten samen. Lekker samen op de bank na een drukke dag? Heerlijk! Wees je bewust van deze momenten en geniet er ook van.

Soms staan we teveel stil bij de dingen die niet goed gaan en vergeten we juist die fijne momenten. Zonde! Er zijn zoveel mooie en fijne dingen, waarom zouden we daar niet ook bij stil staan?

Sommige mensen schrijven elke dag iets op wat hun is bijgebleven die dag. Dit kan je ook van je relatie doen. Misschien was het een lief berichtje wat je kreeg van je partner, of die fijne knuffel of gewoon dat kwartiertje dat je samen op de bank zat. Het hoeft niet groot te zijn om er van te genieten. Geluk zit hem vaak in de kleine dingen!

5.     Voorkom onnodige ergernissen

Ben je de eeuwige ruzie over het buiten zetten van het vuilnis zat? Of mopperen jullie nog wel eens op elkaar als er niet gestofzuigd is door de ander?

Voorkom zulke onnodige ergernissen en maak een schema. Trek er een avond voor uit om te bedenken hoe je de klusjes het beste kan verdelen. Houd de één van stofzuigen en doet de ander liever de was? Wie heeft er meer tijd en kan dus ook wat meer klusjes doen? Hoe vaak moet het gebeuren en maakt het nog uit wanneer?

Het kost weinig tijd om er even voor te gaan zitten en het scheelt een boel ergernissen. Met een schema is het voor iedereen duidelijk. En houd iemand zich niet aan het schema? Daar kan je dan natuurlijk wel – op een rustige manier – een balletje over opgooien.

geluksweg - hoe blijf je gelukkig met elkaar

6.     Stop met vergelijken

Elke relatie heeft zijn mindere kanten. Dat hoort er gewoon bij.

Iedereen deelt liever de leuke dingen en houdt minder leuke dingen voor zich. En dat is ook prima! Maar je moet er daarom wel voor zorgen dat je jouw relatie niet vergelijkt met die van je vriendin/de buurvrouw/die perfecte moeder op het schoolplein…

Als je gaat vergelijken, lijkt het soms of jouw relatie helemaal niet zo goed is. Of misschien doen jullie wel veel minder dingen samen dan dat andere stel. En het zou goed kunnen dat de relatie van je vrienden veel spannender is. Maar vertrouwdheid heeft ook zo zijn voordelen.

Je vriendin vertelt over haar vriend die haar wekelijks wel met iets verrast. Dan weer een bos bloemen, dan weer oorbellen, dan weer een ander kadootje. Tja, dat doet jouw partner wellicht niet. Maar jouw partner heeft weer andere kwaliteiten, die die ander niet heeft. Sta vaker stil bij wat je wél hebt en wat minder bij wat je niet hebt.

En: van vergelijken wordt je niet gelukkiger, snel mee stoppen dus!

7.     Wees geïnteresseerd in de ander

Als we al een poosje samen zijn, denken we vaak de ander wel te kennen. En natuurlijk is dat voor de meeste dingen ook wel zo. Maar misschien zijn dingen wel veranderd in de tussentijd of hebben jullie allebei nieuwe inzichten opgedaan.

Blijf er daarom de tijd voor nemen om te praten samen. Als je het lastig vind om te beginnen, kan je ook wat vragen stellen.

‘Op welke momenten ben je blij met me?’ of ‘Is er iets wat je zou willen veranderen je leven?’

Het is heel nuttig om regelmatig hiervoor te gaan zitten samen. Ben je allebei nog tevreden met je relatie, wat zou je willen veranderen?

Een leuk spel hiervoor is Vertellis, met allerlei vragen om aan elkaar te stellen.

Wees oprecht geïnteresseerd in je partner, wellicht word je wel verrast!

8.     Vertrouw je partner

Klinkt een beetje gek misschien, want waarom zou je je partner niet vertrouwen?

Maar toch vertrouwen we onze partner soms onze geheimen niet toe. En dat kunnen kleine dingen zijn, maar ook grote dingen.

Bijvoorbeeld niet eerlijk zijn over je gevoelens. Vertrouw je partner de volgende keer wél toe hoe je je voelt. Misschien kan je partner wel helpen. En je verhaal kwijt kunnen lucht sowieso al op!

Wellicht zijn er wel dingen op het vlak van reizen, kinderen, wonen of op seksueel gebied die je graag zou proberen. Waarom zou je dat niet delen met je partner? Misschien denkt die er wel net zo over. En als dat niet zo is, dan kan je alsnog kijken of je samen een alternatief kan bedenken waarmee jullie allebei tevreden zijn.

Hoe blijf je gelukkig met elkaar? Vertrouw elkaar! Vertrouwen is één van de belangrijkste dingen in een relatie.

9.     Het hoeft niet allemaal perfect

Vooruit: nog één laatste tip. Het hoeft allemaal niet perfect! Niet in je relatie, niet in je huishouden, niet in je eventuele ouderschap..

Perfectie werkt vooral tegen je. Je baalt ervan als het je wéér niet gelukt is iets op tijd af te krijgen. Of als de kinderen weer te lang tv keken. En al helemaal als je partner wéér niet op tijd is voor jullie afspraak.

Maar perfecte mensen bestaan niet, net zomin als perfecte relaties.

Probeer wat vaker de dingen gewoon op zijn beloop te laten. Het kan niet altijd perfect en weet je, dat hoeft gelukkig ook niet!

 

Verder lezen over de vraag Hoe blijf je gelukkig met elkaar? Ik kan onderstaande boeken zeker aanraden.