Gezond oud worden

Gezond oud worden, willen we dat niet allemaal? Afgelopen weken was ik verdiept in het boek Ikigai. Dat gaat over de mensen die leven op een eiland van Japan. Het eiland is bekend omdat ze er gemiddeld de hoogste leeftijd ter wereld bereiken. Maar waar komt dat door? Vandaag deel ik tips met je uit het boek. Mocht je het boek nog hebben liggen om binnenkort te gaan lezen (aanrader!), lees dan nog even niet verder. Overigens deel ik natuurlijk niet alle tips uit het boek met je, dus om meer te weten moet je echt even het boek lezen.

Tip 1. Blijf actief, ga niet achter de geraniums zitten

Zorg dat je bezig blijft. Al is het een dagelijkse wandeling van een half uur en wat werken in de tuin. Rust roest, zoals ze wel eens zeggen.

Op het moment dat je achter de geraniums gaat zitten, verlies je vaak ook een doel in je leven. Terwijl dat juist zo belangrijk is om gezond en gelukkig te blijven. En de veroudering van je lichaam gaat ook sneller als je een beetje zit te niksen.

Tip 2. Stop met eten als je voor 80% vol zit

Dit zijn we niet bepaald gewend in Nederland. We eten ons drie keer per dag goed vol en dan zijn er nog die lekkere tussendoortjes. Maar voor je lichaam is dat wat minder gezond. Het is bijna altijd bezig met het verteren van eten en heeft geen vrije momenten voor andere nuttige dingen, zoals het afvoeren van afvalstoffen. In landen als Japan is het juist heel normaal om te stoppen als je nog niet helemaal vol zit. Op het moment dat je denkt: “Ik zit bijna vol”, moet je stoppen met eten. Beter meerdere lichte maaltijden op een dag, dan een paar behoorlijk zware.

In het boek staat ook een uitgebreide lijst met voedingsmiddelen. Wat zijn de dingen waar jouw lichaam nu echt gezond van wordt? En wat kan je beter laten staan?

Tip 3. Omring je met vrienden

We leven tegenwoordig vaak best wel geïsoleerd. We spreken wel af met onze vrienden, maar dan moeten we eerst een moment vinden dat iedereen kan. En dat is vaak lastig. In ieder geval lukt het niet dagelijks. Maar voor een gelukkig leven is het wel belangrijk om veel sociale contacten te hebben. En om je geliefd te voelen door de mensen om je heen. Op ‘het eiland van de langstlevenden’ hebben ze daar allerlei fijne manieren voor. Iedereen behoort namelijk tot een groep van mensen die voor elkaar zorgt, een soort familie. Daardoor is er ook geen eenzaamheid op het eiland, want naar iedereen wordt omgekeken. Een mooi idee, nietwaar?

Op zoek naar activiteiten om te ondernemen met je vrienden? Wellicht vind je hier iets: 50 goedkope activiteiten met vrienden

Tip 4. Zoek de natuur op

Weer een dag voorbij die je hebt doorgebracht achter je bureau. Maar zijn we daar nu echt voor gemaakt? Nee dus. Als we buiten in de natuur zijn laadt onze batterij als vanzelf op. Dus gun jezelf (vaker) een plezier en ga naar buiten. Knuffel met bomen en praat tegen de vogels. Onee, dat hoorde niet bij de adviezen uit het boek. 😉

Tip 5. Volg je Ikigai

Een lastige tip als je het boek nog niet hebt gelezen, dat geef ik toe. Maar wel een belangrijke! Je Ikigai is jouw passie, datgene waar je energie van krijgt en waarvan je in een flow raakt. Iedereen heeft een eigen Ikigai en die kan ook veranderen in de loop van je leven. Als je hem nog niet hebt gevonden, wees niet ongerust. Het komt dan nog wel. Wat je daarbij kan helpen is het boek Vind je Ikigai.

Hoe word je gezond oud?

Bovenstaande tips helpen je alvast een beetje op weg om gezond oud te worden. Er is natuurlijk nog veel meer over te schrijven, maar dat is in het boek al gedaan. Ik heb hier in ieder geval een tipje van de sluier opgelicht. Welke tips kan jij zeker toepassen in je leven? En op welk punt slaag jij juist al met vlag en wimpel?