Eet jezelf mooi, slank & gelukkig

Het boek van Amber Albarda Eet jezelf mooi, slank en gelukkig kwam voor mij op precies het juiste moment en is een leidraad geweest op het gebied van gezonde voeding. Wat mij betreft dus een echte aanrader, waar ik je graag meer over vertel!

Op het moment dat ik uit huis ging en ging samenwonen, was ik volop bezig met gezond eten en gezond leven. Hierdoor werd het gelukkig niet het bekende riedeltje van aankomen als je gaat samenwonen, maar juist wat afvallen en gezonder worden! Bij ons is er nog altijd geen frituurpan in huis en die zal er niet komen ook. 😉

Een boek wat ik in die periode tegenkwam, was het boek ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’ van Amber Albarda. Op de achterkant van het boek prijkt de omschrijving: ‘Een bewezen successysteem dat je slimmer leert eten, waardoor je niet alleen slanker en energieker wordt, maar ook je eetlust voorgoed onder controle houdt. Kom van je suikerverslaving af, vergroot je geluksgevoel en vertraag het verouderingsproces, zonder ooit nog één calorie te hoeven tellen.’

Je moet het dan ook zeker niet zien als een bepaald dieet wat gepromoot wordt. Het is juist een hulp op het gebied van gezonde voeding. Ze verbied geen dingen (alhoewel wel duidelijk wordt welke ongezonde voeding je beter kan vermijden) en biedt zelfs advies bij een kater. 🙂

Hoe is Eet jezelf mooi, slank en gelukkig opgebouwd?

Toen ik Eet jezelf mooi, slank & gelukkig voor het eerst las, las ik het in één ruk uit. Daarna heb ik nog vaak teruggebladerd naar bepaalde stukken en dingen erbij gezocht. Makkelijk te lezen dus!

Weet wat je eet

Het boek begint met kennis over gezonde voeding. Waarom is het ook al weer gezond om veel groente en fruit te eten, waarom kunnen we beter niet al te bewerkt voedsel eten? Zulke dingen. Doel is het verhogen van je Food-IQ.

Vervolgens is er ook een Food-IQ test. Hoe gezond eet je op dit moment, heb je last van lichamelijke kwaaltjes zoals roos, eczeem, voedselallergieën? En hoe is het eigenlijk met je stoelgang gesteld?

Je krijgt ook regels mee, zoals goed kauwen op je eten en niet teveel drinken tijdens je maaltijd. Daarnaast staan door het boek tal van weetjes en tips. Zoals, heb je echte honger of emotiehonger? En hoe ga je slim uit eten? Waarom is biologisch gezonder en hoe houd je dat dan betaalbaar?

Ook zijn er allemaal weetjes, zoals hoe je je maag verkleint maar ook waarom je fruit beter niet teveel tijdens of na maaltijden kan eten.

Amber vertelt over de bouwstenen van een beter lijf en wat voor rol koolhydraten, eiwitten en vetten in jouw lichaam spelen. Ook worden er een aantal diëten nog eens goed onder de loep genomen. Want is zo’n Atkins dieet nu wel zo goed voor je? Spoiler: Nee dus.

Vitamines en jezelf mooi eten

Ook wordt er een hoofdstuk besteed aan vitamines en krijg je tips om je immuunsysteem te versterken.

En hoe eet je jezelf nu mooi? Van welke etenswaren krijg je sneller huidveroudering? Ook die vragen komen aan bod. Ken jij het nut van antioxidanten bijvoorbeeld?

Een after diner dip kennen we allemaal. Maar is eten niet juist bedoeld om energie van te krijgen? Jazeker! Amber deelt dus ook energiemakers en –brekers met je. Door gezond te eten kan je zelfs de kans op een burn-out verkleinen!

Een hoofdstuk over… alcohol

Toch fijn dat Amber ook begrijpt dat we allemaal op z’n tijd gewoon zin hebben in dat glaasje wijn! Ze legt in haar boek duidelijk uit wat alcohol met je lichaam doet en waarom je het beter niet te vaak kan drinken. Máár, daarnaast krijg je tips voor een avondje katervrij doorzakken, want ja, soms is dat glaasje gewoon onweerstaanbaar.

Gezond eten in de praktijk

En ja, met een titel als Eet jezelf mooi, slank & gelukkig moet natuurlijk ook wat praktijkgericht advies zitten en dat bevat dit boek ook!

Kookinstructies, tips voor je boodschappenlijst, wat er in je voorraadkast moet staan. En, spoiler: Wist je dat knoflook je libido verhoogt? Toch wat goedkoper dan die oesters!

Verder geeft Amber gezonde oplossingen voor minder gezonde snacks, snelle en gezonde eenpansgerechten, een heel stel gezonde snacks en een compleet weekmenu.

Het boek sluit af met wat lekkere ontbijt, lunch en dinerrecepten. En dan als laatste nog een lijst met alkalische en verzurende voedingsmiddelen. En waarom je beter veel van het alkalische lijstje kan eten, dát leer je in het boek!

Eet jezelf mooi, slank en gelukkig – een aanrader!

Wat mij betreft is het boek van Amber echt een grote aanrader. Het is alweer een poosje geleden dat ik het helemaal gelezen had en nu ik het doorkeek stond ik weer te kijken van de enorme hoeveelheid nuttige informatie.

Zijn er minpunten aan het boek? Hooguit dat de recepten erg lekker zijn, maar dat sommige wat veel ingrediënten bevatten, waardoor ik ze zelf minder snel maak. Maar als je toch al je voorraadkast ging vullen met gezonde alternatieven, dan heb je het meeste al wel in huis!

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek van Amber Albarda, Eet jezelf mooi, slank & gelukkig? Dan kan je hieronder het boek bekijken bij bol.com. Ook het kookboek, vol met gezonde recepten, is een aanrader!

Heb je wat gehad aan mijn recensie? Ga je het ook kopen of heb je het misschien al in de kast staan? Laat het me weten!

Hier vind je meer boekentips:

Boekentip voor ouders: Opvoeders en huttenbouwers

Boekentip voor jouw relatie: De 5 talen van de liefde

Gezond oud worden? Lees het in Ikigai