geluk, bewegen op kantoor

Meer dan 2 miljoen mensen in Nederland hebben een kantoorbaan. Dat zijn 2 miljoen mensen die dagelijks naar hun werk reizen en daar vaak toch wel 8 uur achter hun computer zitten. En dan heb je nog de zelfstandigen die soms ook dagen achter de computer geplakt zitten. Er zijn genoeg onderzoeken die uitwijzen dat het ongezond is om de hele dag te zitten, het verhoogt de kans op allerlei ziektes. De lijst bevat onder meer diabetes, obesitas, hartkwalen en zelfs kanker. En daar worden wij zeker niet gelukkig van! Daarom in dit artikel 11 tips om jou te helpen meer te bewegen op kantoor!

 1. Ga op de fiets naar het werk, wandel de laatste haltes of parkeer je auto een stukje verder

Bewegen op kantoor? Het begint eigenlijk daarvoor al, op weg naar je werk. In Nederland reizen we ’s morgens wat af met z’n allen.

Als het meer dan 20 kilometer is naar je werk, snap ik dat je niet zo makkelijk de fiets pakt. Maar als je op minder dan 20 kilometer van je werk woont, overweeg dan wél om eens de fiets te pakken! Je kan ook een elektrische fiets aanschaffen, zodat je niet bezweet aankomt op het werk. Wellicht doet jouw werkgever wel mee aan het Nationale Fietsplan.

geluk, fietsen naar werk

Als het niet anders kan dan de auto te pakken naar je werk, parkeer die dan eens aan het eind van de parkeerplaats en niet naast de deur. Blije collega’s omdat die plek naast de deur nog vrij is en jij hebt een blij lichaam!

Wellicht behoor jij tot de duizenden Nederlanders die met het Openbaar Vervoer naar het werk reizen. Kijk dan of je eens een OV-fiets kan pakken het laatste stuk of stap wat haltes eerder uit de bus of metro en wandel het laatste stuk.

 1. Pak de trap op het werk in plaats van de lift

Heb je zo’n mooie plek op de zevende verdieping? Heb jij even mazzel, en je lichaam ook! Want dan heb je elke dag de mogelijkheid om een paar keer een mooie work-out te doen.

Pak de trap!

 1. Vergader staand of wandelend

Die ellenlange vergaderingen waarbij iedereen steeds een beetje verder onderuit zakt… Staand vergaderen is effectiever. Omdat het minder comfortabel is continu te staan, houden mensen hun verhaal wat meer to-the-point. Daarom heeft staand vergaderen dus twee voordelen:
– de vergadering duurt minder lang;
– je lichaam is blij omdat je staat in plaats van zit.

Als je een bespreking met één ander persoon hebt, maak dan een fijne wandeling buiten en ga niet in een vergaderruimte zitten. Hebben jullie gelijk wat beweging gehad en door het wandelen in de frisse lucht ben je ook nog eens scherper!

Je collega’s zijn vast geen tegenstander van meer bewegen op kantoor, dus begin hier vandaag nog mee!

 1. Staan achter je bureau

Helaas kunnen nog niet alle bureaus het, maar je hebt tegenwoordig veel bureaus die je omhoog kunt zetten. Op die manier kun je zittend en staand werken afwisselen en dat is veel gezonder dan zittend werken! Wissel het staan en zitten af, zodat je niet een uur achter elkaar op je stoel zit.

 1. De deskbike, een treadmilldesk, de zitbal…

Er zijn tegenwoordig allerlei innovatieve manieren om echt te bewegen achter je bureau en de deskbike (of bureaufiets) en de treadmilldesk zijn hier een goed voorbeeld van.  In Nederland is de treadmilldesk nog wat minder populair, maar het waait langzaam over vanuit Amerika. Zoals de naam al zegt, het is een loopband onder je bureau. Je kan dus al wandelend je computer werk doen.

De deskbike, of bureaufiets, is al wat meer ingeburgerd en tegenwoordig zelfs al te koop bij Bol.com!

Deze deskbike wint ook steeds meer aan populariteit en mij lijkt dit ook echt de ideale oplossing. Rustig fietsend je werk doen!

Een optie waarbij je minder actief bent, maar die wel beter is voor je lichaam dan gewoon zittend werken, is het werken op een zitbal  of de wat minder stijlvolle, maar wel goedkopere fitness bal . Doordat je spieren zich telkens even moeten aanspannen om rechtop te blijven zitten, is het beter voor je lichaam dan op een bureaustoel te zitten.

geluk, fitnessbal werk op kantoor

 1. Sta zo vaak mogelijk even op, haal thee en koffie

Als je elk half uur twee minuten beweegt, heb je 33 procent minder kans om drie jaar eerder te sterven dan iemand die nooit beweegt tijdens werktijd. Dat is toch wel de moeite waard?

Haal zo vaak mogelijk even een kop koffie of thee voor jezelf en je collega’s, loop even naar de printer, etc. Sta op en bewegen maar!

 1. Loop naar collega’s toe in plaats van een mail te sturen

Je bent even in beweging, als je met iemand praat kan je je beter uitdrukken dan in een e-mail en het is bewezen dat mensen er gelukkiger van worden face-to-face te overleggen dan via e-mail. Win-win-win situatie!

 1. Ga op een andere verdieping naar het toilet

En dan wel de trap nemen natuurlijk en niet de lift! Gezellig, spreek je je collega’s van een andere verdieping ook nog eens. Op deze manier is het wel heel makkelijk meer te bewegen op kantoor!

 1. Stretch je armen, rek en strek even

Klaar met je klus? Sta op en rek je even helemaal uit. Draai je nek alle kanten op, draai rondjes met je armen, draai die heupen nog even rond. Kijken je collega’s je al vreemd aan? Dan ben je op de goede weg. Nog even doorgaan!

geluk, strekken op werk. Bewegen op kantoor

 1. Installeer een pauze-programma op de computer

Er zijn programma’s die je kan installeren op de computer en die je zo kan instellen als je zelf wil. Ze geven dan bijvoorbeeld elk (half) uur een pop-up en adviseren je wat rek- en strekoefeningen te doen of pauze te nemen. Als jij vaak helemaal verdiept uren achtereen in dezelfde houding naar de computer zit te staren, is dit een fijne reminder!

 1. Eet wandelend je lunch op

Dit gaat wellicht wat lastiger als je bijvoorbeeld soep hebt gekocht in de kantine, maar die kan je wellicht ook na je pauze achter je bureau op eten. Grijp je lunchpauze met beide handen aan om even een half uurtje te gaan wandelen en dat lichaam in beweging te zetten!

Wellicht wil jouw werkgever wel een tafeltennistafel of voetbaltafel in de kantine zetten en kan je daar je enthousiasme op kwijt!

 

En als laatste nog een bonustip!

 • Vraag om een sportschoolabonnement aan je werkgever

Wie niet waagt, wie niet wint. Sommige werkgevers maken het voor hun werknemers mogelijk met korting of gratis te sporten op een nabij gelegen sportschool. Altijd leuk toch?

Overigens maakt een uurtje sporten na werk niet de schade van uren achtereen zitten goed! Houd je dus ook zeker aan de tips die hierboven staan vermeld om jouw gezondheid optimaal te houden.

Ik hoop dat je heb mogen inspireren!

Heb je nog tips om te bewegen op kantoor of wil je laten weten hoe het jou bevalt deze tips toe te passen? Laat het me weten in een reactie hieronder!