beroepen overal ter wereld uitvoeren

Sinds ik tekstschrijver ben houdt het me meer bezig, beroepen die je overal ter wereld kunt uitvoeren. Ook al ben ik zelf nog nooit verder geweest dan de plaatselijke koffietent, het idee dat het kán doet het hem al voor mij.

En jij?

Droom jij ervan om niet plaatsgebonden te kunnen werken? Vanaf het strand in Bali, maar ook vanaf een hostel in Oostenrijk, een hotel in New York of ergens in Australië? Dan ben je een baan nodig die je overal ter wereld kan uitvoeren. En dat klinkt misschien wat vreemd – ‘Voor een baan moet je toch naar een kantoor? En je hebt toch minstens een kantoor nodig?’ Maar dat hangt er helemaal vanaf hoe jij jouw werkende leven zelf invult. Want waarom wordt je geen vertaler of virtuele assistent? Lees snel verder om te ontdekken of één van deze beroepen jou aanspreekt!

Een baan die niet plaatsgebonden is, wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niet meer hoeft te werken. Je werkt vaak hetzelfde aantal uren als je normaal zou doen, maar het grote voordeel is dat je die zelf kan invullen. En waar werk jij liever, onder een parasol in de zon of elke dag achter hetzelfde bureau op kantoor?

1.     Vertaler

Om een goede vertaler te worden heb je een opleiding nodig. Maar als er een tweede taal is die je makkelijk spreekt en leuk vindt, wat houd je dan tegen om daar een opleiding voor je volgen?

Je kan bijvoorbeeld video’s vertalen of teksten vertalen. En laat dat nu makkelijk vanaf een computer gaan. Geen vaste locatie nodig dus!

2.     Stock foto’s verkopen

Ben jij handig met een fototoestel? En maak je nogal eens foto’s? Dan kan je daar geld mee verdienen! Er zijn websites met zogenaamde stock foto’s. Dit zijn foto’s die bedrijven op hun website of in folders kunnen gebruiken. En het mooie is, zij betalen jou daarvoor!

Zorg dus dat je mooie foto’s maakt en die ook goed kan bewerken (volg eventueel een cursus) en schrijf je in op een website! Shutterstock.com is de meest bekende. En tijdens al je reizen heb je natuurlijk ook de meest mooie uitzichten, 2 vliegen in één klap!

3.     Geld verdienen met een blog

De meeste mensen beginnen hun blog vanuit hobby. Maar soms groeit dat uit tot een heel mooie inkomstenbron! Als je veel bezoekers hebt kan je bijvoorbeeld geld verdienen via advertenties of met affiliate marketing.

Amerikaanse blogs die een fulltime inkomen verdienen met hun blog zijn bijvoorbeeld Busy Budgeter en Chasing Foxes. Zij hebben ook inkomstrapporten op hun website staan (en verdienen een behoorlijke boel geld met hun blogs zoals je kunt zien). In Nederland is de bereikbaarheid wellicht iets minder groot, maar is er ook minder concurrentie! Daarin kan je voor jezelf dus een keuze maken of gewoon lekker in het Engels gaan bloggen.

4.     Designer

Ben jij goed in het maken van logo’s, websites of posters? Zorg dat je werk bekend raakt en je kan werken vanaf elke locatie die jij in gedachten hebt. Als designer zit je immers niet aan een bepaalde werkplek vast. Of je neemt wat opdrachten aan in het land waar je op dat moment verblijft. Ook leuk voor de afwisseling!

Meestal heb je om een goede designer te zijn ook een opleiding nodig, maar met een beetje talent en veel zelfstudie is het ook zelf aan te leren!

5.     Virtuele assistent

Een virtuele assistent kan verschillende werkomschrijvingen hebben. Je kan bijvoorbeeld gewoon telefoontjes aan moeten nemen, mails beantwoorden, agenda’s beheren etc. Het verschilt dus per bedrijf wat de werkzaamheden zijn en het kan dus wel zo zijn dat je vaste werktijden hebt. Maar het voordeel is dat je tijdens die werktijden niet op kantoor hoeft te zitten! Wees daarom niet direct ontmoedigd als het je niet echt wat lijkt. De meeste bedrijven zoeken waarschijnlijk wel iemand met ervaring, dus als je al ervaring hebt als assistente is dit wellicht de ideale baan voor jou!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Je dromen achterna! En dan volhouden.

6.     Vlogger

Wie kent ze niet, de bekende vloggers van Nederland. Nu hoef je natuurlijk niet de nieuwe Enzo Knol te worden met al zijn grappen en grollen, want succesvol vloggen kan bijvoorbeeld ook met een informatief Youtube kanaal. Heb jij een passie waar je alles vanaf weet? Dan zijn er vast wel mensen geïnteresseerd in wat je allemaal te vertellen hebt. Je kan het altijd proberen en dan vervolgens kijken waar het schip strandt!

7.     Docent

Docent is nu niet direct een beroep waar je als eerste aan denkt. Maar overal in de wereld zijn er mensen die dingen willen leren! Of het nu een andere taal is of een bepaalde vaardigheid.

Er bestaan natuurlijk ook online-docenten, waarbij je dus niet aan een plaats bent gebonden.

Als je echt goed bent in Engels heb je sowieso een goede: Veel mensen willen graag Engels leren. Zeker dus de moeite om even te kijken of er wat is te vinden!

8.     Marketing

Werk jij in de marketing? Kijk dan zeker ook eens of je niet wat minder plaatsgebonden kan werken! Voor veel marketing banen moet je natuurlijk overleggen met collega’s, maar er zijn ook genoeg banen waarbij een wekelijks Skype-gesprek voldoende is.

Ben je bijvoorbeeld een expert in social media, of weet jij elke campagne vleugels te geven? Dan is er zeker een baan voor jou beschikbaar waarbij je niet van 9 tot 5 op een kantoor hoeft te zitten!

9.     Data-entry

Data-entry is misschien geen droombaan, maar het is wél een baan die jij overal kan uitvoeren en jou dus veel vrijheid geeft!

Om succesvol data te kunnen verwerken is het belangrijk dat je snel en ook foutloos typt. Of het in ieder geval direct ziet als je een fout maakt en de fout dus ook tijdig kan verhelpen. Daarbij kan het behoorlijk taai zijn om de hele dag te zitten typen, dus de skill om vol te houden is ook wel nodig.

Je kan verder lezen op de website van Digital Nomadjobs.

10. Schrijver

Dit is stiekem mijn eigen droom. Vanaf jongs af aan ben ik namelijk dol op lezen en schrijven en het lijkt me heerlijk mijn eigen boeken te schrijven.

Als jij nu een beetje op mij lijkt, dan is schrijver worden wellicht wel wat voor jou. Natuurlijk is er wel een portie talent voor nodig en moet je uiteindelijk ook werken met deadlines etc. Maar als het jou aanspreekt je eigen boek te schrijven, waarom niet? Je kan het altijd proberen en eens wat opsturen naar een uitgeverij. Niet geschoten is altijd mis! Om er fulltime van te kunnen leven moet je wel een behoorlijk goede schrijver zijn (dat dan weer wel), maar wie weet ben jij wel de nieuwe J.K. Rowling 😉

Welk beroep is jouw favoriet?

Ik ben benieuwd welke baan jouw aandacht heeft getrokken! Laat het me weten in de reacties.

Verder lezen? Dat kan bijvoorbeeld op https://www.digitalnomadjobs.com/, waar verschillende blogs staan over digitale nomaden.

Er is zelfs een (Engelstalige) website met geschikte vacatures!